Turşu Suyu

Turşu Suyunun Faydaları

Turşu Suyunun Faydaları:

Kandaki şeker oranını kontrol eder.
Zayıflamak için bire birdir.
Cildinizin su kaybetmesini ve kurumasını önler.
Cildinizin genç görünmesini sağlar.
Yoğun bir spor programından sonra eğer bedeninizde bir ağrı ya da kramp hissettiyseniz, turşu suyu sizin için ideal bir ilaçtır. Turşu suyu içerek kramp ağrısını yeterince hafifletebilir hatta ağrıyı giderebilirsiniz. Araştırmalara göre turşu suyunun etkisi içtiğiniz suyun etkisine nazaran %45 daha hızlı sonuç vermektedir.
Turşu suyu içinde bulundurduğu sirke ve tuz oranı sayesinde etkili bir bakteri düşmanıdır, Mide enfeksiyonu için de kullanılır.
İçinde bulundurduğu antioksidan sayesinde kalp rahatsızlıklarını önlemek için kullanılır.
İçinde bulundurduğu sirke sayesinde vücudumuzun yemekteki mineralleri hem daha kolay hem de yüksek miktarda elde etmesini sağlar.

Turşunun Tarihçesi

Arkeologlar ve antropologlar, antik çağda Mezopotamyalılar’ın turşuyu kullandıklarına (MÖ 2400 yıllarında) inanmakta ve salatalığın anavatanı Hindistan’dan MÖ 2030 yılında Mezopotamya Dicle Vadisi’ne getirildiğine

değinmektedir. Ayrıca yine tarihçiler, turşunun MÖ 3000 yıllarında Batı Asya, Mısır ve Yunanistan’da kullanıldığını da belirtmektedir.
Diğer taraftan, salatalık turşusu İncil’de iki kez (Sayılar 11:05 ve İşaya 1:8) geçmektedir. Antik Kaynaklar, turşunun beslenme faydaları yanısıra, o çağlarda bir güzellik unsuru olarak da kullanıldığını ileri sürmektedir. Bu kaynaklar ayrıca, Kleopatra’nun turşuyu doyurucu bir diyet olarak kabul ettiği ve cilt güzelliği için de kullandığını ifade etmektedir. Aristo’nun MÖ 850 yılında salatalık turşusunun hastalıkları iyileştirici etkisini övdüğü belirtilmektedir…
Başta Jül Sezar olmak üzre, Roma İmparatorlarının, fiziksel ve ruhsal güçlerini kuvvetlendirdiği için askerlerine turşu yedirdiği bilinmektedir.
Ayrıca Napolyon’un, askerleri için turşuyu bir cesaret kaynağı olarak gördüğü de tarih kayıtlarında mevcuttur.

Denizaşırı ülkelere yol alan gemilerdeki denizcilerin temel beslenme kaynakları ise ambarlarında bulunan fıçıların içindeki turşulardı. Ünlü Medici ailesinin İspanya’daki işlerini takip eden, adının Amerika’ya verildiği iddia edilen “Amerigo Vespucci” ise, İspanya’da gemilere turşu tedariki yapan bir tüccardı.

Bu kısa tarihçe’den sonra, turşunun ülkemizdeki durumuna da kısaca bir göz atalım.

Turşu atalarımızdan bize kalan en değerli miraslardan… Nesiller boyunca mutfakların vazgeçilmezi olmuş, sofralarda baş tacı edilmiş, kendi kültürünü de beraberinde getirmiştir.

Osmanlı mutfağında 15.yy dan beri turşuların önemli bir yeri vardır. Turşunun Osmanlı yemek alışkanlıklarında da büyük miktarlarda tüketilirdi. Sarayın turşuları, çoğunlukla helvahane de yapılır bazen de hazır satın alınırdı. Geçmiş Osmanlı yemek kitaplarında da turşu tarifleri “salata ve turşular” başlığı altında bulunur.

Türkiye’de turşunun son durumu:
Özellikle kış aylarında ülkemizin her semtinde, çarşı – pazarlarda ve seyyar tezgahlarında turşu satan esnafları görmek mümkün. Turşucu dükkânlarının vitrinleri, insanın ağzını sulandıracak kadar çekici bir renk cümbüşü içinde düzenlenir. Bu dükkânların önünden geçerken insan, en azından bir bardak turşu suyu içmek istiyor. Dünyanın gerek batısında gerek doğusunda böylesine zengin turşu manzaraları görmek mümkün değil. Turşu, bizim sofralarımızda salata gibi itibar görür. Turşu suyu bazı sofralarda içecek olarak da sunulur.

Ülkemizde en tanınmış turşu markası, Ankara’nın Çubuk İlçesi’nde üretilen meşhur Çubuk Turşusu‘dur.

Türkiye’de geleneksel olarak her yıl Ankara Çubuk İlçesi’nde turşu festivali düzenlenmektedir. Çubuk Belediyesi, “Çubuk Turşusu” adına patent de almıştır.

Çubuk Turşusu; 2008 yılında 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Karaname’nin 12 nci maddesi gereğince, tescil edilerek patentli bir turşu markası haline gelmiş…

Turşu piyasasındaki çeşitli markaların ürünleri; marketler, semt bakkalları ve halk pazarlarında satılmaktadır. Son dönemlerde ise, internet üzerinden on-line (çevrim-içi) siteler vasıtasıyla bu satışlar gerçekleştirilmektedir.

*Niş: Niş Fransızca’da yuva (kuş yuvası) için söylenen bir kelimedir. Genel pazar yerine tek bir segment’e yönelmeyi tanımlar. Özetle kelime, genelden ziyade spesifik (özel) bir alana yoğunlaşmış olarak açıklanabilir.

Kaynaklar:
– Pickle History Timeline (turşu tarihinin zaman tüneli-İngilizce)
– Wikipedia Pickling and Pickles (salamura ve turşu)